středa 6. dubna 2011

Životopis Jean Paul Belmonda


Jean Paul Belmondo se narodil 9.4. 1933 v Neuilly-sur-Seine u Paříže.

V šestnácti letech se nakazil tuberkulózou, a když se vrátil z ročního léčebného pobytu v Cantalském pohoří, byl rozhodnutý stát se hercem.

Začínal jako divadelní herec, vystudoval Pařížskou konzervatoř a ve filmu se objevil v roce 1958.


Vytvořil postavy sebevědomých a svobodomyslných mladíků, osaměle revoltujících proti konvencím měšťácké morálky.

Každý si pamatuje jeho posměšný pohled, jaký se zračil v jeho pohublé tváří s výraznými rty a boxerským nosem. Dokázal s mimickou strohostí projevovat nejen cynické pohrdání a světáckou lehkovážnost, ale vyjadřoval jím i dobrosrdečnou vychytralost, upřímnou radost a smysl pro komickou nadsázku. Ačkoliv svým zjevem nepředstavoval typ romantického krasavce, temperamentem, mužností a citlivou duší si podmanil diváky po celém světě, ať už ztělesňoval drsné gangstery (100 000 dolarů na slunci, Borsalino, Bezva finta), neohrožené ochránce zákona (Strach nad městem, Dobrodruh, Policajt nebo rošťák, Samotář), frivolní či elegantní svůdce (Veselé velikonoce, Zvíře), vynalézavé zlodějíčky a podvodníky (Velký šéf, Bezva finta) nebo sympatické dobrodruhy (Cartouche, Manželé z roku II) ve filmech nejrůznějších žánrů a kvalit.

Proslul rovněž svoji fyzickou zdatností, díky níž se nenechával zastupovat kaskadéry ani v těch nejnebezpečnějších scénách a činil tak až do pokročilého věku. K jeho nejznámějším filmům patří KAŠPÁREK, PROFESIONÁL, MRCHOŽROUTI, 100 000 DOLARŮ NA SLUNCI, MANŽELÉ Z ROKU II a celá řada dalších

Osobnost Belmonda jako člověka a herce snad nejlépe vystihuje scéna z mého nejoblíbenějšího filmu P r o f e s i o n á l , kdy hrdina v kožené bundě kráčí k vrtulníku, kamera sleduje jeho kroky, záda , Belmondo hrdě kráčí stále dál, zrazen svými přáteli i když ví, že ho čeká neodvratná smrt.

Belmondo zde ukazuje silného, charakterního, odvážného a zároveň osamoceného muže

který čelí hrdě svému osudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat