úterý 19. dubna 2011

PROGRAM AUDACITY

Úkol: napsat něco o programu audacity

PROGRAM AUDACITY

Odstranění šumu

Odstranění šumu a vůbec spoustu dalších šikovných efektů naleznete v nabídce Effect (Efekty). Nejprve však musíte definovat, co se tímto šumem rozumí. Takže necháte na několik sekund (10-15 sekund stačí) puštěné nahrávání „na prázdno“. Pak tuto nahrávku označíte a kliknete v nabídce na Effect-Noise Removal (Efekty-Odstranění šumu). V dialogovém oknu pak na tlačítko Get Noise Profile (Získat profil šumu). Tímto získáte masku zvuku, který pak bude z původního záznamu odstraněn.

Označení části nahrávky provedete kliknutím na začátek dané oblasti a poté stiskem klávesy [Shift] a kliknutím na konec označované části nahrávky.

V dalším kroku pak označte oblast, z které chcete šum odstranit a opět se vraťte do nabídky Effect-Noise Removal, zvolte míru odstranění šumu a klikněte na tlačítko Budiž. Při správném nastavení docílíte opravdu zajímavých výsledků. Nepříjemný šum na pozadí nahrávky bude odstraněn a vy se můžete vrhnout na zesilování hlasitosti nahrávky.

Obrázek:  3.jpg

Odstranění šumu

Zopakovat naposledy provedený efekt můžete v nabídce Effect-Repeat Last Effect (Efekt-Zopakovat poslední efekt) nebo rychleji pomocí zkratkové klávesy [Ctrl+r].

Envelope, automatizace, obálka

obálka/envelope/automatizaceZadávání parametrů (například pro filtr) graficky místo číselné hodnoty. Hodnota parametru tak může být různá pro různé části zvuku. Většinou se takhle mění hlasitost, viz obrázek.

3 EFEKTY

Kompresor (compressor)

Nástroj pro snížení dynamiky zvuku, ztišuje hlasité zvuky, případně zvyšuje hlasitost tichý zvuků.

Inverze

U audacity - Otočení fáze zvuku, výsledek otočení není slyšet. Fáze zvuku má význam, pokud mícháte dohromady dva zvuky obsahující stejné frekvence.

Například otočením fáze u jedné stopy stereozvuku a převedením na mono může dojít k vyrušení zvuků přicházející zepředu a zůstanou zachovány zvuky přicházející ze stran.

Fázor

Pracuje tak, že kombinuje fáze, tj. posune fáze signálu oproti původnímu signálu. Posun fáze je možné konfigurovat pomocí nízkofrekvenčního oscilátoru (LFO).

Žádné komentáře:

Okomentovat